شیوع خالکوبی در حال افزایش است و در نتیجه تقاضا برای برداشتن آن نیز رو به رشد است. دلایل برداشتن خالکوبی متفاوت است. تغییر شغل، بدنام شدن، احساس خجالت و کاهش اعتماد به نفس. روش های اولیه برداشتن خالکوبی براساس تخریب غیر اختصاصی مکانیکی یا شیمیایی مثل درم ابریشن و پلینگ شیمیایی استوار بود که اغلب با نتایج غیر رضایت بخش و عوارضی همچون اسکارگذاری و برداشتن ناکافی خالکوبی همراه بود حالتی که به شکل بقی ماندن دائمی جور به شکل محو مشاهده می شود. لیزرهای Q-Switched که استاندارد درمان امروزی هستند، جوهر خالکوبی را هدف قرار می دهند که یک روش موثر و ایمن تر برداشتن خالکوبی می باشد.
آیا لیزر برای پاک کردن تاتو مناسب است ؟
امروزه استفاده از لیزر در بخش های مختلفی از زیبایی پوست و یا درمان مشکلات پوستی به کار گرفته می شود. این ابزار کمک می کند که رنگ دانه های روی پوست شکسته شده و در نهایت منجر به کم رنگ شدن و از بین رفتن جوهر تاتو شود. در این روش لیزر با فرکانس بالایی به سطح پوست تابیده می شود و رنگدانه سیاه تاتو تمام طول موج های لیزر را در اولین لحظه برخورد جذب می کند و آن را به ساده ترین رنگ تبدیل می کند. برای رنگ دانه های مختلف نیاز به فرکانس و تنظیمات مختلفی است که از جانب متخصص پوست لحاظ می شود تا تمامی سطح پوست عاری از هرگونه جای خالکوبی باشد.
پاک کردن جای خالکوبی از روی پوست به بررسی دقیق و ارزیابی توسط بهترین متخصص پوست و مو نیاز دارد که ایشان با توجه به سن، نوع پوست و سابقه پزشکی که دارید بهترین روش برای از بین بردن تاتو را انتخاب می کند. جنس پوست و البته جوهر مورد استفاده در خالکوبی از اهمیت ویژه ای برای پاک کردن آن برخوردار است.
خالکوبی ها
خالکوبی در اثر تزریق ذرات جوهر در درم ایجاد می شود. در حین خالکوبی اپیدرم و درم پاپیلاری فوقانی یکدست شده و ذرات جوهر به شکل خارج و داخل سلولی تزریق می شوند. پس از ۲ تا ۳ ماه لایه های پوستی مجددا ایجاد شده و ذرات جوهر به شکل تغلیظ شده در فیبروبلاست ها در زیر لایه ای از بافت اسکار در درم باقی می مانند. جوهر خالکوبی مورد تایید موسسه غذا و داروی آمریکا نبوده و اکثر بیماران از محتوای آن آگاهی ندارند.
انواع مختلفی از خالکوبی وجود دارد که رایج ترین خالکوبی ها انواع تزئینی هستند.
اصول لیزر
برداشتن خالکوبی با لیزر براساس فتوترمولیز انتخابی (تبدیل انرژی به گرما) صورت می گیرد که در آن به شکل انتخابی جوهر خالکوبی تخریب می شود. جوهر خالکوبی رنگدانه هدف خالکوبی می باشد. جوهرهای با رنگ های مختلف هر یک به شکل ارجح طول موج مشخصی از نور را جذب می کنند.
پاک کردن تتو با لیزر کیوسوییچ
همان گونه که انرژی لیزر به پوست وارد می شود در ذرات جوهر تبدیل به گرما شده و منجر به شکسته شدن ذرات بزرگ و پارگی کپسول های فیبروز احاطه کننده جوهر می گردد. سپس از طریق فاگوسیتوز ماکروفاژها، تخلیه لنفاوی و فرآیند بیرون انداختن از اپی درم ذرات کوچک جوهر حذف می شوند. پوست اطراف انرژی را به میزان حداقل جذب می کند و دست نخورده باقی می ماند. همچنین ذرات جوهری که تحت لیزردرمانی قرار می گیرند دستخوش تغییرات نوری می شوند که سبب می شود در مشاهده با چشم غیر مسطح وضوح کمتری پیدا کنند.
چند جلسه لیزر برای پاک کردن تاتو لازم است؟
هرچه عمق رنگدانه ها در پوست بیشتر و پررنگ تر باشد جلسات بیشتری برای از بین بردن آن نیاز است، جنس پوست و جوهری که قبلا استفاده شده است نیز در تعیین جلسات لیزر تاثیر گذار است. این شرایط ممکن است پزشک را به انتخاب تکنیک های ترکیبی برای از بین بردن تاتو مجبور کند.
نتیجه استفاده از لیزر برای پاک کردن تاتو
هرچه تاتو عمق و رنگدانه های سطحی تری داشته باشد نتیجه بهتری دریافت می شود. در برخی از طرح های نقاشی شده از سایه ها استفاده می شود که پاک شدن این بخش ها نسبتا سریع تر و ساده تر خواهد بود.تاتوهای کوچک تر به پالس های لیزر کمتری نیاز دارند در حالی که برای پاک کردن تاتوهای بزرگ تر به تعداد پالس های بالاتری نیاز است. در هر جلسه سطح پوست شما دچار التهاباتی می شود و بعد از چند روز شاهد پوسته ریزی از سطح پوست خواهید بود. با ریختن پوست و التیام زخم ایجاد شده رنگدانه ها نیز از زیر پوست بیرون کشیده شده و کم رنگ تر می شوند. این جلسات تا جایی تکرار می شود که دیگر آثاری از تتو روی پوست باقی نماند.
پاک کردن تاتو از روی پوست نسبتا دردناک است اما قبل از لیزر پزشک این ناحیه را بی حس می کند،بلافاصله پس از درمان، از کیسه یخ برای تسکین ناحیه تحت درمان استفاده می کند.دستکاری و یا خراشیدن سطح پوست بعد از لیزر به هیچ عنوان انجام نمی شود و شما تا زمان بهبودی و ادامه جلسات باید مراقب محل لیزر شده باشید.
عوارض پاک کردن تاتو با لیزر
پاک کردن تاتو از روی پوست با لیزر عوارضی در پی ندارد ، التهاباتی که بعد از لیزر انجام می شود موقتی بوده و به هیچ عنوان ماندگار نیستند، نگران آسیب های سطح پوست هم نباشید چرا که دردوران بهبودی پوست بازسازی شده و خود را ترمیم می کند. استفاده از کرم و پمادهایی که پزشک به شما توصیه می کند نیز می تواند موثر و مفید باشد تا محل لیزر به هیچ عنوان دچار مشکل نشود.
آیا پاک کردن تاتو با لیزر درد دارد؟
فردی که درد تاتو زدن را تحمل کرده است بدون شک برای از بین بردن آن نیز مقاومت می کند، اما در هر صورت درد لیزر پوست به اندازه ای نیست که نتوان تحمل کرد و البته پزشک قبل از انجام آن محل را بی حس می کند تا کوچکترین درد و ناراحتی احساس نشود. اگر تجربه لیزرموهای زائد را داشته باشید می توانید حدس بزنید که درد ناشی از آن به چه شکل و اندازه ای است.
آیا همه تاتو های سطح پوست از بین می روند؟
شرایط سنی و ویژگی های پوستی فرد متقاضی در این مساله بسیار دخیل است . البته برخی از جوهر ها نسبتا مقاومت بالایی دارند و در این صورت ممکن است نیاز به تکرار جلسات بیشتری برای از بین بردن تاتو وجود داشته باشد. در هر صورت تنها برخی از موارد نادر است که پاسخ صد در صدی از لیزر دریافت نمی شود و در بیشتر متقاضیان رضایتمندی کامل از پاک کردن خالکوبی را دارند.
جهت برداشتن خالکوبی از لیزرهای Q-Switched استفاده می شود که پالس های پرانرژی با پهنای (طول مدت) پالس بسیار کوتاه در حد نانوثانیه را تولید می کنند. این لیزرها علاوه بر فتوترمولیز انتخابی از اصول ارتعاش فتوآکوستیک نیز تبعیت می کنند که در آن لرزش ذرات سبب تسهیل شکسته شده و متعاقبا برداشته شدن آنها می گردد.
بهترین کاندیدا برای برداشتن خالکوبی با لیزر
بیماران با تمامی انواع پوست فیتزپاتریک کاندیدای برداشتن خالکوبی هستند. با این وجود بیماران با انواع پوست تیره تر در معرض خطر بیشتر عوارض همچون هیپوپیگمانتاسیون و هیپرپاگمانتاسیون هستند. همچنین بیماران نژاد آسیایی و آفریقایی ممکن است با استعداد بیشتر ایجاد اسکار هیپرتروفیک و کلوئید مواجه باشند.
تعداد جلسات مورد نیاز برای برداشتن خالکوبی
جهت دستیابی به نتایج رضایت بخش نیاز به جلسات متعدد لیزردرمانی است. به دلیل تفاوت عمق، تراکم، ترکیب و روشهای تعبیه انواع خالکوبی ها تخمین تعداد جلسات مورد نیاز برای برداشتن آنها چالش برانگیز است. گرچه براساس ویژگی های خالکوبی بیمار می توان به طور کلی تعداد جلسات مورد نیاز برای برداشتن آن را تعیین نمود. خالکوبی های حرفه ای با تراکم بیشتر جوهر همراه بوده و معمولا نیاز به ۱۲ تا ۱۶ جلسه و گاهی تا ۲۰ جلسه درمان دارند در حالی که خالکوبی های آماتور نیاز به ۴ تا ۸ جلسه درمان دارند.
خالکوبی های قدیمی محو در یک فرد با نوع پوست روشن تر در محل پروگزیمال را می توان با جلسات کمتری نسبت به خالکوبی چندرنگی پررنگ در انواع پوست تیره تر و محل دیستال برداشت. حالت همپوشانی نوعی از خالکوبی است که در آن یک خالکوبی روی خالکوبی دیگر زده شده است و در آن تراکم بسیار بالای جوهر در پوست وجود دارد و نیازمند جلسات بیشتری برای برداشتن است. روش های برداشتن خالکوبی قبلی که سبب ایجاد بافت اسکار شده اند از قبیل درم ابریشن و پیلینگ شیمیایی ممکن است موفقیت برداشتن خالکوبی را کاهش دهند. لیزرهای Q-Switched تنها جوهر را هدف قرار می دهند و بر بافت پوست بی تاثیرند.