۱۴ دقیقه
پیوند چربی برای لیفت صورت

روش جدید پیوند چربی برای لیفت صورت

آنچه می خوانید...

پیوند چربی برای لیفت صورت روشی جدید است که توسط متخصص پوست و مو، دکتر الهه لطفی ابداع شده است. در این روش، نتایج ارزشمندی مشاهده شده که می‌توانید در مقاله ای تحت عنوان روش جدید پیوند چربی برای لیفت صورت مطالعه کنید. این مقاله را در ادامه به صورت کامل مشاهده خواهید کرد.

روش جدید پیوند چربی برای لیفت صورت: یک مطالعه پایلوت

الهه لطفی (پزشک عمومی)۱ / نجمه اهرامیان پور (پزشک عمومی)۲ / سمیه خسروی (پزشک عمومی)۳

۱مرکز پوست و موی یوسف آباد، تهران، ایران

۲دپارتمان پوست دانشکده پزشکی افضلی پور، بیمارستان افضلی پور، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران

۳مجتمع بیمارستانی امام خمینی، مؤسسه تجهیزات و فناوری‌های پیشرفته پزشکی، تهران، ایران

چکیده

زمینه: روش تزریق چربی اتولوگ به طور ویژه برای بازیابی حجم از دست رفته صورت انجام می‌شود.

هدف: اگرچه، هیچ گزارشی که متمرکز بر تاثیر تزریق برای بهبود افتادگی ظاهری و لیفت صورت باشد وجود ندارد. این مطالعه به ارزیابی لیفت صورت با استفاده از تزریق چربی اتولوگ در دو طرف صورت به عنوان یک روش جدید می‌پردازد.

روش انجام تحقیق: در این مطالعه ده بیمار که صورت‌هایی با علائم سالخوردگی داشتند شرکت کردند. روش انجام تحقیق به صورت غیر هوازی بود. چربی اتولوگ جهت بهبود روش، افزایش رضایت بیماران و دست یابی به نتایج بهتر زیبایی در دو طرف صورت تزریق شد. جهت تاثیر لیفتینگ در صورت، چربی در خط رویش مو در قسمت شقیقه، نزدیک گوش، زاویه‌ی چانه و زاویه فک در پشت گوش برای لیفت صورت تزریق شد. بیماران با معاینه‌ی بالینی و عکسبرداری مورد ارزیابی قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تزریق چربی اتولوگ بهبود چشمگیری در لیفت صورت دارد.

نتیجه گیری: این روش جدید تزریق در صورت می‌تواند بدون هیچ گونه عوارض جانبی، نتایج عالی در لیفت صورت ایجاد نماید.

کلمات کلیدی: چربی اتولوگ، لیفت صورت، جوانسازی صورت، تزریق چربی

مقدمه

زیبایی یک موضوع مهم برای تمام افراد است. همه‌ی ما تمایل داریم زیبا به نظر برسیم و با افزایش سن همچنان جوان باقی بمانیم. صورت یکی از قسمت‌های مهم در طی افزایش سن است. پیری صورت یک فرآیند فعال و چند فاکتوری است. عوامل مختلفی مانند شرایط محیطی و فاکتورهای داخلی بدن باعث پیر شدن پوست صورت می‌شود. ۱ با این وجود کاهش حجم بافت زیر پوست و خاصیت ارتجاعی پوست به همراه از دست دادن استخوان‌ها نقش عمده در فرآیند پیری دارد.۲ کلاژن نقش عمده در خاصیت ارتجاعی پوست به عهده دارد. با افزایش سن، کلاژن از بین می‌رود و سرعت ساخت آن کاهش می‌یابد. ۳ در سنین ۴۰ تا ۵۰ سالگی میزان الاستین کاهش شدیدی می‌یابد. از دست دادن الاستین باعث می‌شود خاصیت ارتجاعی پوست نیز از بین برود. همچنین، از بین رفتن چربی زیر پوست نقش مهمی در ایجاد پیری پوست دارد.۴ با این وجود پیر شدن در تمام قسمت‌های صورت به صورت یکنواخت ایجاد نمی‌شود. براساس سیستم سطحی فاسیا superficial fascia) ( system چربی صورت به دو قسمت چربی سطحی و چربی عمیق تقسیم می‌شود. ۵  بافت‌های چربی سطحی و عمیق هر کدام به بخش‌ها کوچکتری تقسیم می‌شوند. ۶  با افزایش سن، موقعیت فاصله چربی‌ها تغییر می‌نماید و باعث ایجاد تغییراتی در بافت چربی می‌شود. به طور کلی افزایش سن باعث هیپرتروفی (افزایش اندازه‌ی سلول‌ها) بافت چربی کم عمق و آتروفی (کاهش اندازه سلول‌ها) در بافت چربی عمیق می‌شود.۵،۷،۸ جراحی پلاستیک روشی است که از بیش از ۱۰۰ سال پیش در حال انجام است و می‌تواند ظاهر صورت را بهبود بخشیده و عملکرد آن را ترمیم نماید. در سال‌های اخیر روش‌های غیرجراحی که کم تهاجمی‌تر هستند مورد توجه بیشتری در جراحی زیبایی صورت قرار گرفته است. روش‌های غیرجراحی نتایج طبیعی‌تر، عوارض جانبی کمتر و  زمان بهبود کمتری نسبت به روش‌های جراحی زیبایی کلاسیک به همراه دارند، به همین دلیل این روش‌ها بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. ۹ روش تزریق چربی به این دلیل بسیار محبوب و شایع شده است که  یک روش عالی و سازگار زیستی کامل است. چربی اتولوگ به دلیل خواص بسیاری که دارد می‌تواند جایگزین تزریق فیلرها شود، از جمله این خواص می‌توان به سازگاری زیستی، دسترسی راحت، ارزان بودن، فراوانی  آن اشاره کرد، علاوه بر این‌ها می‌توان آن را از به سادگی، به تعداد دفعات مکرر و با کمترین عارضه از بدن برداشت.۱۱، ۱۰ پیوند چربی، محاسبه‌ی تعادل چربی، ۱۲ پیوند چربی ساختاری، ۱۳ پیوند چربی مکمل، ۱۴ تزریق عضلانی چربی اتولوگ، ۱۵ و تزریق چربی اتولوگ ۱۶ در جراحی‌های صورت به صورت متداول انجام می‌شود. در گذشته لیفت صورت یک عمل سخت و پیچیده بود اما در سال‌های اخیر با کشف بخش‌های متعدد چربی در صورت، بازگرداندن حجم صورت با دقت بالاتر جهت جوانسازی امکان پذیر شده است. وارد کردن چربی به صورت انتخابی در صورت منجر به بازسازی بافت با کنترل بهتری می‌شود. همزمان این روش می‌تواند کاهش حجم صورت را که یکی از مهم‌ترین مشکلات در پیر شدن صورت است را نیز برطرف نماید. در این مطالعه تاثیر تزریق چربی اتولوگ برای لیفت صورت به صورت همزمان با افزایش حجم صورت در بیمارانی که دچار افتادگی صورت و شلی پوست بودند مورد ارزیابی قرار گرفت.

۱.۱ /  بیماران و روش‌ها

خارج کردن و پیوند چربی به روش‌های مختلف اما بر اساس یک روش پایه انجام می‌شود. در این مطالعه ناحیه‌ی تزریق چربی اتولوگ متفاوت است. ما در این مطالعه روی قسمت‌های کنار صورت تمرکز کردیم. هدف ما بهبود روش، افزایش رضایت بیماران و دستیابی به نتایج زیبایی بهتر تزریق چربی اتولوگ در دو طرف صورت بود. برای ایجاد اثر لیفتیگ روی صورت، تزریق چربی در خط رویش مو در قسمت شقیقه، کنار گوش، چانه و زاویه فک که منتهی به پشت گوش می‌شود، تزریق شد. ۱۰ بیمار که آثار پیری در چهره داشتند وارد این مطالعه شدند. بیمارانی که وارد مطالعه شدند با عکاسی (توسط دوربین دیجیتال: نیکون Ninon، ۴۲ مگاپیکسل، توکیو، ژاپن) و معاینات بالینی مورد ارزیابی قرار گرفتند. عمل (خارج ساختن و پیوند) به شیوه‌ی هوازی انجام شد.

۱.۲ /  بیهوشی

کمترین میزان بی‌حسی با استفاده از لیدوکائین ۱٪ برای اهداف ما استفاده شد. میزان کافی لیدوکائین و بی کربنات سدیم و هیدروکلراید اپی نفرین HCL 1:100000 اضافه شد. ناحیه اهدا کننده توسط انفیلتراسیون زیر پوستی از طریق محلول بی‌حسی متصل به یک کانول ۲ میلی متری که به سرنگ متصل بود، بی‌حس شد. اثر داروی بی‌حسی تقریباُ بلافاصله است. رقیق بودن بالای لیدوکائین و اپی نفرین اثر سمی این داروها بر سلول‌های چربی، سیستم عصبی مرکزی و سیستم قلبی عروقی را کاهش می‌دهد.

۱.۳ /  ناحیه اهدا کننده

به طور کلی قسمت‌هایی که چربی ذخیره به میزان کافی دارند برای اهدای چربی مناسب هستند. پیش از اینکه محل اهدا را انتخاب کنید بهتر است ابتدا با فرد در این مورد صحبت کنید و سپس محلی را که داراری ذخایر چربی مناسب است را انتخاب کنید. قسمت‌هایی که دارای چربی رسوبی هستند و با کاهش وزن هیچ تغییری در آنها صورت نمی‌گیرد می‌تواند به عنوان محل مناسب انتخاب شوند. شکم، باسن، ران‌ها و قسمت جانبی ران‌ها به عنوان قسمت‌های اهدا کننده عالی در خانم‌ها هستند، در صورتی که قسمت‌های جانبی پهلوها و شکم معمولاُ برای آقایان انتخاب می‌شود. در این مطالعه از قسمت‌های جانبی ران به عنوان محل اهدا کننده استفاده شد زیرا چربی‌هایی با ماندگاری بالاتر و سلول‌های بنیادی بیشتری دارد.

۱.۴ / مراحل انجام

تزریق چربی یک فرآیند ایمن است که به راحتی و بدون ایجاد عوارض جانبی شدید انجام می‌شود. این عمل معمولاُ با دستیاری یک و یا دو پرستار انجام می‌شود و زمان انجام آن حدود ۶۰ دقیقه است.  پیش از شروع از بیمار تصاویری گرفته می‌شود. بعد از اینکه محل اهداکننده علامت گذاری شد، بیمار در محل جراحی قرار می‌گیرد. محل اهدا کننده با محلول استریل کننده، ضد عفونی می‌شود. سپس داروی بی حس کننده به صورت سطحی در نقاط مشخص شده تزریق می‌شود. بعد از آن انفیلتراسیون بیهوشی به صورت زیر پوستی در محل قرار داده می‌شود.

۱.۵ /  برداشت چربی

گرافت‌های چربی اتولوگ عموماُ با سرنگ ۲۰ سی سی از قسمت ران برداشته می‌شوند. یک کانول به قطر ۲ الی ۳ میلی متر به سرنگ ( ۲۰ میلی لیتری) به صورت زیر پوستی متصل می‌شود و با کشیدن پیستون سرنگ به سمت عقب یک فشار منفی ایجاد می‌شود که باعث وارد شدن چربی می‌شود. کانولا داخل لایه‌ی چربی حرکت می‌کند (به سمت داخل و خارج در موازات سطح پوست قرار دارد). سرنگ بعد از یک دقیقه با چربی زرد پر می‌شود. این روش تا زمانی که چربی کافی برداشت شود تکرار می‌شود. بعد از اینکه سرنگ‌ها با چربی استخراج شده و نرمال سالین پر شد، درپوش آنها گذاشته می‌شود و به صورت عمودی و به حالتی که سر آن رو به پایین باشد در محل مورد نظر قرار می‌گیرند. پس از گذشت حدود پنج دقیقه بافت چربی از مایع بدون چربی جدا می‌شود. سپس با فشار دادن پیستون مایع بدون چربی خارج می‌شود. در مرحله‌ی بعد چربی استخراج شده و نرمال سالین که از قبل موجود بود با یکدیگر مخلوط می‌شوند و به سرنگ آسپیراسیون اضافه می‌شوند. جهت جداسازی چربی از محلول فاقد چربی می‌توان این فرآیند را دو الی سه بار تکرار کرد. نمونه‌ی چربی بدون خون و زرد زنگ است. چربی شسته شده سانتریفیوژ می‌شود و سپس باقی مانده‌ی سرم خارج می‌شود.

۱.۶ / کاشت چربی

بافت چربی استخراج شده به سرنگ‌های کوچک (۱ میلی متر) منتقل می‌شوند. از سرنگ‌های کوچک بدین جهت استفاده شد که چربی غلیظ قادر به مسدود کردن آن نبود. سرنگ‌های محتوی چربی استخراج شده شمارش شده و مقدار مورد نیاز جدا شد. کانولای ۱۸ گرمی برای تزریق چربی به لایه‌ی زیر پوست استفاده شد. استفاده از بسته‌های کرایو-ژل پیش از تزریق برای کاهش درد مفید است. جهت ایجاد اثر لیفتیگ در صورت بیشتر از نصف چربی اتولوگ استخراج شده در کناره‌های صورت تزریق شد. چربی در خط رویش مو در ناحیه‌ی شقیقه، نزدیک گوش، زاویه‌ی فک و زاویه‌ی فک پایین منتهی به پشت گوش برای لیفت صورت تزریق شد. خیلی مهم است که تزریق چربی اتولوگ در این مناطق از صورت (در هر دو طرف صورت) تزریق شود، تا روی لیفت صورت اثر داشته باشد. باقی مانده‌ی چربی جهت لیفت ابرو به زیر ابرو تزریق شد، همچنین نانو چربی به زیر چشم تزریق شد. چین نازولوبیال، چانه و زاویه‌ی فک بر اساس نیاز بیمار اصلاح شد.

۲ / نتایج

ده بیمار تحت پیوند چربی اتولوگ قرار گرفتند (دو مرد و هشت زن، میانگین سنی آنها ۴۲ سال بود). پیگیری بیماران برای نه ماه انجام شد، بیماران ارزیابی بالینی نتایج لیفت صورت را انجام دادند (پرسشنامه‌ی رضایت بیمار). میزان رضایت از افراد تحت مطالعه بعد از مداخله به ترتیب عالی، خوب و متوسط بدین گونه بود: هشت (۸۰ ٪)، یک (۱۰ ٪) و یک (۱۰ ٪) (جدول ۱). اکثر بیماران اعلام کردند که از صورت خود بدون آرایش رضایت داشتند. تمام بیماران بیان کردند که چین و چروک‌های ریز آنها بهبود یافته است، که با اثرات لیفتینگ و جوان سازی نیز همراه بوده است. به علاوه بیشتر از ۸۰ درصد افراد بهبود عالی لیفت صورت داشتند. بهبود بالینی (لیفت صورت) در بیشتر بیماران توسط دو پزشک مستقل مورد ارزیابی قرار گرفت، بدون بهبود و بهبود کم در صفر بیمار (۰ ٪)، بهبود متوسط در دو بیمار (۲۰  ٪) و بهبود خوب در هشت بیمار (۸۰ ٪) بیماران مشاهده شد (جدول ۲). آنالیزهای تصاویر پیش و پس از عمل اثرات قابل توجه در لیفت صورت را نشان داد (شکل ۱). هیچ اثر جانبی شدیدی در این مطالعه گزارش نشد. مشکلات جزئی، مانند ادم، کبودی، درد در محل اهدا در تمام بیماران تحت مطالعه مشاهده شد.

جدول ۱ نتایج بیماران شامل سطح رضایت، ۹ ماه پس از درمان

وضعیت فعلیتعداد (٪)
ناراضی(۰) ۰
متوسط(۱۰) ۱
خوب(۱۰) ۱
عالی(۸۰) ۸

جدول ۲ بهبود بالینی (لیفت صورت) در بیماران بعد از پیوند چربی اتولوگ بر اساس ارزیابی پزشک

                        بهبود بیماران 
نمرهبیماران، تعداددرصد کل
۰ (بدون بهبود)۰۰
۱ (حداقل بهبود)۰۰
۲ (بهبود متوسط)۲۲۰
۸ (بهبود خوب)۸۸۰

۳ / بحث

پیری صورت دلایل متعددی دارد و دلیل اصلی ان به دلیل تجزیه‌ی کلاژن و الاستین است، البته کاهش حجم چربی و جا به جا شدن بافت چربی در قسمت‌های مختلف نیز به همین اندازه نقش دارد. همچنین تغییر در کشش و طول عضله و شکل استخوان‌ها می‌توانند در پیر شدن صورت تاثیرگذار باشند. میزان پیری در قسمت‌های مختلف صورت به یک اندازه نیست. به دلیل افزایش سن، چین و چروک‌ها روی صورت ایجاد می‌شوند، حجم بافت کاهش می‌یابد و افتادگی بافت‌ها ظاهر می‌شود. روش‌های جوانسازی که برای برطرف کردن مشکلات ناشی از افزایش سن استفاده می‌شود می‌توانند باعث شود که بیماران به حالت جوانی بازگردند. به نظر می‌رسد که چین و چروک‌ها اصلی‌ترین دلیل بروز نشانه‌های افزایش سن است، در صورتی که کاهش حجم و افتادگی بافت از دلایل اصلی هستند. چین و چروک‌ها در قسمت‌هایی که پوست نازک‌تری دارد مانند اطراف چشم‌ها، در اواخر دهه‌ی ۲۰  شروع می‌شود، و با افزایش سن افراد، حجم بافت‌ها کاهش می‌یابد و افتادگی آغاز می‌شود. با افزایش سن در تمام بافت‌ها مانند ماهیچه‌ها، بافت پوست، استخوان‌ها و چربی‌ها، افتادگی آغاز می‌شود. همچنین تغییرانی مختلفی در بدن به علت کاهش هورمون‌های جنسی و هورمون‌های رشد ایجاد می‌شود. هورمون رشد باعث رشد استخوان و عضله در افراد جوان می‌شود و در حفظ بافت عضلاتی و توزیع مناسب چربی در بزرگسالی کمک می‌نماید. با افزایش سن و به دلیل کاهش هورمون رشد که از غده هیپوفیز ترشح می‌شود، بافت عضلانی و سرعت متابولیسم بدن کاهش می‌یابد و توزیع چربی به صورت یکنواخت در بدن صورت نمی‌گیرد. با کاهش بافت چربی، کاهش حجم و افتادگی در بافت صورت ایجاد می‌شود که آشکارترین پدیده بوده و تزریق چربی توصیه می‌شود. این مشکلات با تزریق چربی که  به جوانسازی مجدد کمک می‌نماید قابل برطرف شدن هستند. استفاده از تزریق چربی در ترمیم حجم صورت که به دلیل پیری ایجاد شده است جدید نیست. هدف اصلی درمان در این مطالعه این بود که اثر لیفت صورت با روش تزریق چربی مورد ارزیابی قرار بگیرد. جهت ایجاد اثر لیفتینگ در صورت تزریق چربی در قسمت‌های آناتومیک از جمله در قسمت‌های جانبی صورت باید انجام شود. تزری چربی در خط رویش مو در شقیقه، در کناره های گوش، زاویه‌ی فک و چانه انجام شد تا منجر به لیفت صورت شود. افتادگی به طور معمول توسط نیروی جاذبه‌ی زمین ایجاد می‌شود و لیفت صورت موثرترین روش برای لیفت بافت‌ها است. روش‌های لیفت صورت را می‌توان به روش سنتی، اسکار کوتاه، یا مینی طبقه بندی کرد. حفاظت از بیمار به دانش مناسب در مورد آناتومی صورت و مناطق خطر بستگی دارد. ۱۹ تکنیک‌ها و روش‌های مختلفی مانند جراحی برای لیفت صورت وجود دارد اما این روش‌ها نیاز به برش پوست دارد. ۱۹ Hollamder برای نخستین بار لیفت صورت را با برداشتن بافت‌ها در امتداد خط رویش مو انجام داد و سپس این روش توسط جراحان دیگری توسعه یافت. ۲۰ با این وجود، اغلب روش‌ها به تغییراتی در پوست و لایه‌ی زیر پوستی محدود می‌شد تا اینکه Skoog روش سیستم عضلانی آپونورتیک سطحی (SMAS) را در سال ۱۹۷۳ ارائه کرد. ۲۱ بعد از آن لیفت به روش SMAS توجه افراد بسیاری را به خود جلب کرد. لیفت ساب پریوستال توسط Psillahis و همکاران در سال ۱۹۸۸ معرفی شد. ۲۲ در سال ۱۹۹۰ Hamra روش “لیفت عمیق سطحی” با روش “لیفت صورت ترکیبی” جایگزین کرد. Stuzin و همکاران روش SMAS را با تشریح بافت‌هایی فراتر از رباط‌های حمایت کننده که قادرند به صورت موثر چین نازولبیال را لیفت کند، گسترش دادند. ۲۶، ۲۵ اخیراُ روش‌های جدید بسیاری برای جوان سازی پیری صورت معرفی شده‌اند. این روش‌ها به سادگی روی کارکنان پرمشغله‌ی اداری که دوران کوتاهتری برای بهبود دارند انجام شد. ۳۰- ۲۷ اگرچه، روش لیفت سنتی صورت با عوارض جانبی و خطرات بیشتری در طی دوران نقاهت همراه است. ۳۲، ۳۱ بیماران روش‌های غیرتهاجمی و یا کم تهاجمی جراحی لیفت صورت را ترجیح می‌دهند زیرا عوارض جانبی کمتری داشته و به دوران نقاهت کوتاهتری نیاز دارد. روش تزریق چربی بدون هیچ گونه عارضه‌ی جانبی می‌تواند نتایج بسیاری بهتری را ایجاد کند.

نتایج ما نشان داد که روش تزریق چربی اتولوگ نتایج چشمگیری در بهبود لیفت صورت دارد.

۴ / نتیجه گیری

روش تزریق چربی اتولوگ به صورت به طور خاص جهت بازگرداندن حجم از دست رفته‌ی صورت انجام می‌شود. اگرچه، هیچ گزارشی روی تاثیر تزریق چربی بر بهبود ظاهری افتادگی و لیفت صورت متمرکز نبوده است. نتایج این مطالعه نشان داد که این روش جدید تزریق چربی به قسمت‌های کناری صورت می‌تواند نتایج عالی در لیفت صورت داشته باشد بدون اینکه هیچ گونه عارضه‌ی جانبی به همراه داشته باشد.

دکتر الهه لطفی

متخصص پوست، مو وزیبایی
دارای مدرک تخصص پوست از دانشگاه علوم پزشکی ایران
دارای مدرک MD از دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
سابقه فعالیت در مرکزتحقیقات سلول های بنیادی از سال 1387 تا کنون
انجام پروژه با عنوان مقایسه شیوع عفونت هلیکوباکتر پیلوری در بیماران مبتلا به رزاشیا دارای مدرک AMC (Australian medical test)
عضو فعال انجمن مرکزتحقیقات سلول های بنیادی از سال 1387 تا کنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره رایگان!