ریزش مو یکی از مشکلات شایع در بین آقایان و خانم ها است که در سنین مختلف ممکن است هر شخصی تجربه کند. دلایل ریزش مو بسیار متفاوت هستند که برخی از ریزش موها قابل درمان است اما برای برخی از انواع ریزش مو هنوز درمانی کشف نشده است. ما قصد داریم امروز درباره دلایل ریزش مو، روش های جلوگیری از ریزش مو ، بهترین دکتر برای درمان ریزش مو و بهترین روش های درمانی برای ریزش مو صحبت کنیم.
در خصوص کم پشت شدن و ریزش موها باید نزد متخصص پوست و مو بروید و از لحاظ هورمونی بررسی شوید. گاهی اوقات ژنتیک و مشکلات هورمونی در سن پایین باعث ریزش مو می شود. بنابراین باید این مشکل توسط متخصص پوست و مو بررسی شود.
ریزش مو
از ۵۰ الی ۱۰۰ تار ریزش مو در طول هر ۲۴ ساعت کاملا طبیعی است و جای هیچگونه نگرانی نیست. در صورتی که تعادل بین رشد و ریزش مو به هم بخورد، یعنی ریزش موها بسیار بیشتر از رشد موها باشد، در این صورت گفته می شود که فرد دچار ریزش مو شده است. بنابراین موی همۀ ما میریزد ولی ریزش مو وقتی اتفاق می افتد که تراکم مو کاهش پیدا کند.
در اکثر مواقع ریزش مو به صورت تدریجی و در مدت زمانی طولانی اتفاق می افتد و فرد تا زمانی که تراکم موهایش تا حد چشمگیری کم نشود، متوجه آن نخواهد شد. بنابراین هر چه زودتر برای درمان ریزش مو اقدام شود، احتمال نتیجه گیری مثبت بسیار زیاد است.
چند نمونه از نشانه های ریزش مو عبارتند از:
- کنده شدن راحت مو به هنگام دست زدن یا کشیدن
- تجمع مقدار زیادی مو در موگیر چاه حمام در هنگام استحمام
- کنده شدن مقدار زیادی مو هنگام شانه کردم و یا بستن موها
- ریزش تعداد تار بسیار زیادی در هنگام خواب بر روی بالشت
چنانچه هر کدام از علائم ریزش مو را تجربه کردید، در اولین فرصت به بهترین متخصص پوست مراجعه کنید، چرا که گاهی ریزش مو می تواند نشانه نوعی بیماری زمینه ای باشد.
جلوگیری از ریزش مو
همان طور که در ابتدای این مقاله هم گفته شد، ریزش مو ممکن است در هر سنی برای هر کسی اتفاق بیفتد و برخلاف تصور عموم ریزش مو فقط در آقایان اتفاق نمی افتد بلکه در زنان هم این مشکل در امان نیستند.
اما چرا جلوگیری ریزش موها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؟
جنبه زیبایی
موهای پرپشت علاوه بر اینکه نشانه جوانی فرد است بلکه باعث دوچندان شدن زیبایی فرد می شود. برای مثال اگر فردی دچار ریزش مو شود، زیبایی ظاهری وی بسیار تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
بالا بردن اعتماد به نفس
بسیاری از افرادی که دچار ریزش مو می شوند، با اعتماد به نفس پایینی در اجتماع حضور پیدا می کنند و از حضور در بسیاری از موقعیت های شغلی، تفریحی و تحصیلی اجتماع می کنند. این موضوع در نوجوانان و جوانان از اهمیت دوچندانی برخوردار است.
شایان ذکر است که برخی از افراد در هنگام طاسی جذاب تر و زیباتر می شوند و این افراد از این قاعده مستثنی هستند. اما بسیاری از افراد با کم شدن میزان تراکم حجم موهایشان احساس خوبی ندارند و در روحیه شان تاثیر منفی دارند، بنابراین جلوگیری از ریزش مو بسیار مهم است.
ریزش مو در زنان
ریزش مو در خانم ها علل گوناگونی دارد، عوامل مختلفی مانند استرس، مصرف برخی داروها، تغییرات هورمونی و یکی دیگر از شایع ترین دلایل ریزش مو در زنان فقر آهن است، برای مثال اگر ذخیره آهن که آن را با فریتین می سنجد از ۴۰ میلی گرم کمتر شود، ریزش مو رخ خواهد داد. از طرف دیگر بیماری هایی مثل کم کاری یا پرکاری تیروئید و مصرف برخی داروها نیز در ریزش مو تاثیر گذار هستند.
رژیم های غذایی نامناسب نیز از علل مهم ریزش مو مادران خواهد بود. در برخورد علمی با ریزش مو قدم اول یافتن علت آن است، سپس براساس آن درمان ریزش مو صورت می گیرد. یکی از درمان های موثر در خانم ها محلول ماینوکسیدیل ۲ درصد است.
نشانه های ریزش مو در زنان
ریزش مویی که در زنان به دلیل یائسگی، بارداری و یا تغییرات هورمونی اتفاق می افتد معمولا بعد از تنظیم بدن و بازگشت آن به حالت اولیه متوقف می شود و نیاز به درمان خاصی ندارد.
کمبود ویتامین در زنان نیز نیاز به درمان های پزشکی دارد، در ابتدا هر گونه بیماری که موجب ریزش مو شده است باید درمان شود نه فقط علائم ریزش مو برطرف شود.
بسیاری از روش های درمانی و همچنین داروها می تواند در درمان ریزش مو با الگوی زنانه و یا سایر آلوپسی ها موثر باشد. البته نیاز است برای دریافت نتیجه ماه ها یا حتی سال ها از این داروها استفاده کنید و صبور باشید.
بسته به دلیل ریزش مو این مشکل در هر کسی نسبت به فرد دیگری متفاوت است. برای مثال ممکن است شما متوجه ریزش ناگهانی موها و یا کم پشت شدن موهای خود در طول زمان شوید.
در ویدئو زیر می توانید توضیحات دکتر الهه لطفی متخصص پوست و مو که درباره ریزش موی شدید در خانم ها در چندین ماه اخیر را گوش دهید:
ریزش مو در مردان
با اینکه ریزش مو ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد اما بیشتر مردان بعد از ۳۰ سالگی دچار ریزش مو می شود. ریزش مو در مردان معمولا ارثی است و به میزان تبدیل هورمون تستوسترون در پوست سر به هورمون دی هیدروسکی تستوسترون بستگی دارد.
داروهای متعددی از جمله داروهای فشار خون مانند پروپرانول یا داروهای ضد انعقاد مثل وافارین می توانند باعث ریزش موی مردانه شوند که الگوی متفاوتی دارد به این ترتیب که پس رفت خط رویش مو را نخواهیم داشت و به جای آن تراکم موها در جلو و وسط سر کم می شوند.
انواع ریزش مو
ریزش مو در مردان یا زنان گاهی شدید و تدریجی و گاهی ناگهانی است، ما در ادامه قصد داریم انواع ریزش مو را معرفی کنیم:
کم پشت شدن موها
یکی از رایج ترین نوع ریزش مو، کم شدن حجم موها در بالای سر است که این حالت در آقایان و هم در زنان ممکن است اتفاق بیفتد. این نوع ریزش مود در زنان به این صورت است که فرق آنها وسیعتر می شود اما در مردان خط مو به سمت عقب پیشروی می کند.
ریزش موی سکه
ریزش موی سکه ای ممکن است به صورت دایره در یک قسمت از سر و یا تکه تکه باشد. در این نوع از ریزش مو، پوست سر فرد بلافاصله پس از ریزش مو، احساس خارش و درد پیدا می کند.
درمان ریزش سکه ای مو به این که آیا فقط یک تکه ریخته شده یا ریزش مو وسیع تر است بستگی دارد. گاه موهای ریخته شده خود به خود و دوباره رشد خواهند کرد. باید گفت علل متعددی برای ریزش و کم پشت شدن موها وجود دارد، یکی از شایع ترین این علل ریزش موی هورمونی – ارثی یا آندروژنتیک است.
ریزش مو در اثر ترومای عاطفی یا جسمی
به دلیل ضربه های عاطفی و یا جسمی که زنان ممکن است ریزش ناگهانی مو را هم تجربه کنند. به این صورت که به هنگام شستشو، بستن و یا شانه کردن، موها به سرعت از سر کنده می شوند و باعث کم پشتی مو می شود.
ریزش کامل
افرادی که تحت درمان های پزشکی مانند شیمی درمانی است ممکن است به طور ناگهانی شاهد ریزش موی کلی در بدن خود شوند.
درمان ریزش مو
مینوکسیدیل
این دارو را می توانید بدون نسخه هم تهیه کنید و به صورت مایع و کف بر روی سر استفاده کنید. ماینوکسیدیل را باید به صورت روزانه به مدت ماه ها یا حتی سال ها استفاده تا شاهد نتایج مثبت آن شوید و باعث تقویت رشد مو شود.
البته به تازگی برخی از پزشکان مانند دکتر الهه لطفی که طی آزمایشی این روش ترکیبی را برای درمان ریزش مو کشف کردند، از ماینوکسیدیل به همراه کربوکسی تراپی در درمان ریزش مو استفاده می کنند.
استفاده از روش نوین کربوکسی تراپی
روش نوین کربوکسی تراپی که همراه با ماینوکسیدیل انجام می گیرد، علاوه بر اینکه تاثیر بسیار زیادی در جلوگیری از ریزش مو دارد می تواند باعث تقویت و رشد مجدد موها شود.
مزوتراپی
در این روش برخی ترکیبات دارویی مانند ویتامین B5 و ویتامین بیوتین که در رشد مجدد مو موثر هستند به پوست سر تزریق می شود.
پس از تزریق این ترکیبات در پوست سر، افزایش جریان خون در پوست سر و تامین املاح مورد نیاز برای رشد موها صورت می گیرد.
PRP
چنانچه فولیکول مو و ریشه موها سالم باشد، رشد مو نیز طبیعی خواهد بود. تغذیه فولیکول های مو توسط خون است و وقتی پزشک متخصص پوست و مو، پلاکت ها را توسط PRP به محل فولیکول های آسیب دیده مو وارد می کند باعث تقویت رشد مو و حتی جلوگیری از ریزش مو خواهد شد.
کاشت مو
کاشت مو در بهترین مراکز کاشت مو به دو روش FUT و FIT انجام می گیرد که برای جوابدهی بهتر از روش ترکیبی FUT و FIT استفاده می شود.
در این روش برداشت مو در دو مرحله انجام می گیرد، ابتدا با روش FUT حدود ۲۵۰۰ گرافت از طریق برش لایه نزکی از قسمت های پشت سر برداشته می شود و در قسمت جلوی سر کاشته می شود، سپس در روز بعد با روش FIT از اطراف برش و از قسمت هایی اطراف سر حدود ۲۰۰۰ گرافت برداشته می شود و در ادامه کاشت مو به روش FUT در فرق سر کاشته می شود.
انتقال چربی اتولوگ، موثرترین روش در درمان ریزش مو بعد از تروما
آلوپسی یا همان ریزش مو، مشکل شایعی است که راه حل های دارویی به دلیل کمبود اثرات سلامتی ناشی از ریزش مو، محدود می باشد. لازم به ذکر است که درمان باید موثر و بدون عوارض جانبی باشد. درمان هایی که اخیرا برای ریزش مو در نظر گرفته می شوند، به گونه ای طراحی شده اند که احتمال بروز عوارض بسیار کم است اما ممکن است درمان بی موقع زمانی که ریزش مو کم است، اثربخشی کمتری را به همراه داشته باشد
درمان های مختلفی برای ریزش مو در خانم ها و آقایان وجودد دارد، مانند: جراحی کاشت مو، درمان های پزشکی، میکروپیگمنتیشن سر، لیزر درمانی و …
تحفیقاتی در خصوص نقش بافت چربی به خصوص چربی های خود فرد (اتولوگ) بر روی سیکل رشد مو در حال انجام شدن می باشد. چربی های اتولوگ با هدف زیبایی و بازسازی مورد استفاده قرار می گیرند.
تزریق چربی اتولوگ، تکنیکی است که به منظور تقویت رشد مو استفاده می شود.
این روش بر روی خانم بیست و هشت ساله ای انجام شد که به دلیل تروما، دچار آلوپسی و ریزش مو شده بود.
تکنیک جراحی لیپوساکشن
روز جراحی، بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گرفت و لیپوساکشن و تزریق فرق سر انجام شد. چربی از ناحیه ران و با استفاده از کانولا گرفته شد. چربی گرفته شده به فرق سر بیمار تزریق شد و ما بقی چربی نیز برای استفاده های بعدی فریز گردید.
تزریق سر
بیمار در حالی که بیهوش بود، فرق سر با لیدوکائین یک درصد بی حس شد و بعد از به هوش آمدن، چربی تزریق شد، ممکن است بیمار مقداری احساس درد را هنگام تزریق داشته باشد. سه ماه بعد از اولین تزریق، بیمار باید جهت انجام تزریق بعدی به مطب مراجعه کند و تزریق سوم، شش ماه بعد از تزریق دوم انجام خواهد شد.
بعد از انجام سه مرحله تزریق، نتایج بسیار رضایت بخش بود. نتایج نشان می دهند که انتقال چربی می تواند به شروع و تحریک سیکل رشد مو کمک کند.
با این که آلوپسی، مشکل شایعی است اما درمان موثری برای آن وجود ندارد و داروها نیز تاثیر چندانی بر روی رشد مجدد مو ندارند. نقش استفاده از بافت چربی در تحریک سیکل رشد مو، مورد بررسی قرار گرفته است. نکته مهمی که باید به آن اشاره کنیم این است که احتمال آمبولی چربی در این روش بسیار پایین است، چرا که میزان بسیار کمی از چربی تزریق می شود.
مطالعات نشان می دهند سه ماه بعد از تزریق چربی، کیفیت موهایی که رشد می کنند نیز بیشتر خواهد شد.
تزریق چربی اتولوگ، روش ایمن و موثر در درمان آلوپسی است و تغییرات شش ماه بعد از درمان به خوبی مشخص خواهد شد. بافت چربی تزریق شده، فاکتورهای رشد را آزاد می کند که باعث تشکیل رگ های خونی جدید، تولید موی بیشتر، و بهبود خونرسانی به سر می شود، در نتیجه، شاهد رشد موهای جدید و سالم خواهیم بود.
طبق مطالعات انجام گرفته، درمان با استفاده از بافت چربی خود فرد به عنوان ساده ترین راه تحریک سلولها، موثرترین روش در درمان آلوپسی و ریزش مو می باشد. استفاده از بافت اتولوگ به افزایش رشد موهای سالم کمک می کند.